OVER ONSMaartenValentin

Wie zijn we?

Wij zijn Tim en Dieter Valentin, twee broers met een eindeloze passie voor bier. En veel dorst. Samen zijn we in 2016 brouwerij Valentin gestart. Geen zorgen: alle creativiteit die we niet voor onze bedrijfsnaam hebben gebruikt, steken we in onze bieren.

Het verhaal van brouwerij Valentin start in de zomer van 2014, wanneer Tim voor zijn bachelorstudie biochemie over een keuzevak moest nadenken. Enfin, nadenken… Als bierliefhebber was de keuze voor brouwerijtechnologie best wel snel gemaakt – en niet alleen maar om zijn cafébudget te ontzien.

Zo leerde Tim niet enkel over de wetenschappelijke kant van het brouwproces, maar ook de praktische kunsten. Naar jaarlijkse gewoonte mochten de studenten op het einde van het semester een eigen bier maken. Tims brouwsel werd een amberkleurig bier met hoppige toetsen dat de ‘Berenfluit’ gedoopt werd. Nee, vraag maar niet waarom.

Dieter had op zijn beurt ooit de droom om, samen met vrienden, niet enkel bier te consumeren maar het ook zelf te maken. Door gebrek aan kennis en materiaal stierf die droom echter een stille dood. Dieter was dan ook bijzonder enthousiast toen hij hoorde dat zijn jongere broer kon brouwen. Na het ledigen van de nodige flessen Berenfluit werd op een historische namiddag in 2015 een eerste basisbrouwset besteld. De eerste bieren waren drinkbaar, en zo geschiedde dan ook, maar we waren beiden nog niet helemaal overtuigd. De daaropvolgende maanden besteedden we veel tijd en moeite en de nodige drinkpauzes om de brouwinstallatie te optimaliseren en zo het proces beter te beheersen.

Ondertussen gingen er in Dranouter al geruchten rond dat er brouwers in het dorp waren. Dit bereikte ook het oor van het comité dat het Borellefeest organiseert, dat elk jaar een speciaalbier zoekt om op het feest te kunnen schenken. Na meer dan 40 edities besloot het comité dat het tijd was voor een eigen bier. Enter de kersverse brouwerij Valentin.

In minder dan een jaar tijd hebben we zeven testbrouwsels geproduceerd, om van het uiteindelijke resultaat 1.000 liter te brouwen bij De Struise Brouwers. Saison Borelle was geboren! Op 18 maart 2017 werd ons eerste bier officieel gelanceerd tijdens het Borellefeest. Saison Borelle werd gretig gedronken en goedgekeurd door de aanwezigen. Sindsdien is het bier verkrijgbaar in cafés en drankenhandels in de regio. Door het succes was er al snel nood aan een nieuwe batch bier. Deze tweede batch Borelle brouwden we bij brouwerij De Plukker, wat betekent dat Saison Borelle sinds kort zelfs een echt bio-bier is!

Inmiddels zijn we druk bezig met experimenteren en optimaliseren om zo snel mogelijk een tweede bier op de markt te kunnen brengen.